Γιατί το Spotify έχει τόσες πολλές διαφημίσεις; (Εξήγηση)

Εν ολίγοις: Οι διαφημίσεις είναι μία από τις πηγές εσόδων του Spotify. Περισσότερο από το 57% των χρηστών είναι δωρεάν συνδρομητές, πράγμα που σημαίνει ότι το Spotify πρέπει να έχει έσοδα από ένα τόσο μεγάλο κοινό προβάλλοντας διαφημίσεις.

Εάν δεν είστε συνδρομητής του Spotify Premium, είναι πιθανό να λαμβάνετε διαφημίσεις ανάμεσα σε τραγούδια και επεισόδια podcast. Ας μιλήσουμε για τις διαφημίσεις Spotify και γιατί υπάρχουν τόσες πολλές από αυτές.

Πόσο συχνά παίζει το Spotify διαφημίσεις;

Το Spotify εξυπηρετεί μόνο δύο έως τρία λεπτά διαφήμισης ανά ώρα. Αυτές οι ηχητικές διαφημίσεις έχουν διάρκεια από 15 έως 30 δευτερόλεπτα και παίζονται κανονικά μία φορά κάθε 2 έως 3 τραγούδια.

Το Spotify δεν δημοσίευσε ποτέ πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά παίζει διαφημίσεις, αλλά ο Charles Paquin μπόρεσε να λάβει τις πληροφορίες από τους αξιωματούχους του Spotify κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης στα τέλη Ιουνίου 2019.

Ωστόσο, με βάση την παρατήρησή μου, έχω παρατηρήσει ότι το Spotify προβάλλει στην πραγματικότητα μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων κάθε 15 περίπου λεπτά, που είναι πιο κοντά στο όριο των 2 λεπτών ανά ώρα.

Το Spotify θα σας προβάλλει επίσης μια διαφήμιση βίντεο κάθε τόσο, η οποία θα σας προσφέρει 30 λεπτά μουσικής χωρίς διαφημίσεις. Ωστόσο, αυτές οι διαφημίσεις είναι τυχαίες και αναμιγνύονται με την άλλη διαφήμιση στο Spotify.

Γιατί το Spotify έχει τόσες πολλές διαφημίσεις;

Το Spotify κερδίζει χρήματα από δύο πηγές εσόδων : την πώληση συνδρομών Premium και την πώληση τοποθετήσεων διαφημίσεων. Το τελευταίο δημιουργείται μέσω διαφημίσεων σε περιεχόμενο μουσικής και podcast.

1. Δημιουργία εσόδων από τους δωρεάν συνδρομητές Spotify 

Από το 2022, το Spotify φέρεται να είχε 456 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Περίπου 195 εκατομμύρια από αυτούς τους χρήστες είναι συνδρομητές Premium, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 261 εκατομμύρια είναι δωρεάν χρήστες.

See also  Γιατί η ουρά μου στο Spotify συνεχίζει να εκκαθαρίζεται; (Λύθηκε)

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των χρηστών (57%) είναι δωρεάν συνδρομητές, το Spotify πρέπει να βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει έσοδα από ένα τόσο μεγάλο κοινό. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η τοποθέτηση διαφημίσεων.

Πολλές μάρκες και εταιρείες επιλέγουν να διαφημίζονται στο Spotify λόγω της απήχησής του. Με περισσότερους από 450 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, οι διαφημιστές μπορούν να στοχεύσουν κοινό από διαφορετικά υπόβαθρα.

Συγκριτικά, η Apple Music δεν έχει φτάσει ακόμη το όριο των 100 εκατομμυρίων συνδρομητών, υπογραμμίζοντας την πρώτη θέση του Spotify μεταξύ των πιο δημοφιλών υπηρεσιών ροής μουσικής στον κόσμο.

2. Οι τοποθετήσεις διαφημίσεων είναι μία από τις πηγές εσόδων του Spotify

Το Spotify δημιούργησε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα το 2021. Με βάση τους υπολογισμούς της Statista , ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2026.

Ενώ το νούμερο είναι ωχρό σε σύγκριση με τα έσοδα Premium του Spotify (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 88% των συνολικών εσόδων), οι διαφημίσεις εξακολουθούν να αποφέρουν ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό για την εταιρεία.

Είναι αλήθεια ότι οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% των συνολικών εσόδων του Spotify, αλλά καμία επιχείρηση με το σωστό μυαλό της δεν θα έκοψε μια πηγή εσόδων.

3. Μετατρέψτε τους δωρεάν χρήστες σε συνδρομητές Premium

Το Spotify κερδίζει περισσότερα χρήματα από τους Premium συνδρομητές του παρά από διαφημίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα βλέπετε συχνά το Spotify να διαφημίζεται όταν ακούτε ένα τραγούδι ή ένα επεισόδιο podcast.

Επιπλέον, οι χρήστες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια συνδρομή Premium επειδή οι διαφημίσεις είναι ενοχλητικές . Ο μόνος τρόπος για να ακούσετε μουσική χωρίς διαφημίσεις είναι να αγοράσετε μια συνδρομή Premium.

See also  Αναπαραγωγή Spotify Gapless (Επεξήγηση για αρχάριους)

Είναι βασικά ένα χωνί πωλήσεων. Το Spotify θέλει να σας μετατρέψει σε συνδρομητή Premium. Μετατρέποντας περισσότερους δωρεάν χρήστες σε συνδρομητές Premium, το Spotify θα μπορεί να κερδίσει περισσότερα έσοδα.

Γιατί το Spotify διαφημίζεται;

Το Spotify διαφημίζεται για 2 λόγους. Οι συνδρομητές Premium αποφέρουν περισσότερα έσοδα από τις τοποθετήσεις διαφημίσεων (περίπου το 88% των εσόδων) και ένα κομμάτι του αποθέματος διαφημίσεων δεν πουλήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

1. Οι συνδρομητές Premium φέρνουν περισσότερα έσοδα

Η πλειοψηφία των εσόδων του Spotify προήλθε από τους Premium συνδρομητές του και όχι από τοποθετήσεις διαφημίσεων. Διαφημίζοντας το ίδιο, το Spotify φέρνει περισσότερα έσοδα. Είναι τόσο απλό.

Σύμφωνα με την έκθεση εσόδων της Statista που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022, το Spotify δημιούργησε περίπου 8,46 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα Premium και 1,2 δισεκατομμύρια έσοδα από διαφημίσεις το 2021.

Και τα δύο στοιχεία ήταν τα υψηλότερα που αναφέρθηκαν μέχρι σήμερα, με τα έσοδα από το Premium να έχουν αυξηθεί κατά περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το 2017. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Αν κάνετε τα μαθηματικά, τα έσοδα Premium του Spotify αντιπροσωπεύουν το 88% των συνολικών εσόδων του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Spotify συχνά διαφημίζεται σε δωρεάν χρήστες, καθώς το Premium φέρνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδά τους.

2. Οι διαφημιστές δεν είναι πρόθυμοι να πουλήσουν μια διαφήμιση σε εσάς

Το Spotify πουλά κουλοχέρηδες διαφημίσεων σε πολλές διαφορετικές εταιρείες και διαφημιστές.

Όταν το Spotify προβάλλει μια διαφήμιση για τον εαυτό τους, θα μπορούσε να είναι ότι έχουν ένα απόθεμα διαφημίσεων που δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Εξάλλου, πρέπει να σας προβάλλουν διαφημίσεις κατά τη διάρκεια κάθε χρονοθυρίδας. 

See also  Το Spotify αναπαράγει τυχαία τραγούδια Δεν υπάρχουν στη λίστα αναπαραγωγής; (ΛΥΘΗΚΕ)

Δεδομένου ότι οι διαφημίσεις Spotify είναι εξατομικευμένες, αυτό που λαμβάνετε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα δημογραφικά σας στοιχεία, το ιστορικό Διαδικτύου και το τι ακούτε. 

Θα μπορούσε να συμβαίνει ότι κανένας από τους τρέχοντες διαφημιστές του δεν σας θεωρεί επιθυμητό κοινό, επομένως δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα της αποστολής μιας διαφήμισης σε εσάς.

Αντί να μην σας εμφανίζει διαφημίσεις, το Spotify προβάλλει μια διαφήμιση για τον εαυτό του. Εάν το Spotify δεν σας προβάλλει διαφημίσεις, είναι πιο πιθανό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Spotify δωρεάν και να μην κάνετε αναβάθμιση σε Premium.

Γιατί λαμβάνω διαφημίσεις στο Spotify Premium;

Το Spotify δεν προβάλλει διαφημίσεις που διακόπτουν την εμπειρία ακρόασης μουσικής των συνδρομητών Premium, αλλά ορισμένα podcast μπορεί να περιλαμβάνουν διαφημίσεις , εγκρίσεις ανάγνωσης κεντρικού υπολογιστή ή μηνύματα χορηγίας.

Επιπλέον, αυτό που βλέπετε μάλλον δεν είναι διαφημίσεις αλλά «μουσικές ανακοινώσεις». Μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε στο Επεξεργασία/Spotify > Προτιμήσεις > Μουσικές ανακοινώσεις > Απόκρυψη στη σελίδα Discover.

Αυτή είναι μια μουσική ανακοίνωση.

Οι χρήστες του Spotify Premium δεν θα πρέπει να λαμβάνουν διαφημίσεις. Εάν λαμβάνετε διαφημίσεις, δοκιμάστε να αποσυνδεθείτε και να εισέλθετε ή εκτελέστε μια καθαρή επανεγκατάσταση της εφαρμογής σας τόσο στο κινητό όσο και στον υπολογιστή σας.

Scroll to Top