Αναπαραγωγή Spotify Gapless (Επεξήγηση για αρχάριους)

Εάν φοβάστε την αμήχανη σιωπή μεταξύ των τραγουδιών, ίσως θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αναπαραγωγή χωρίς κενά του Spotify. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά το μπερδεύουν με Crossfade.

Ας μιλήσουμε για τη δυνατότητα αναπαραγωγής χωρίς κενά του Spotify. Θα ορίσουμε τι είναι, θα το συγκρίνουμε με το Crossfade και θα αποφασίσουμε εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα ή όχι. 

Τι είναι η αναπαραγωγή χωρίς κενά του Spotify;

Το Spotify’s Gapless Playback είναι μια δυνατότητα που προορίζεται για άλμπουμ με διαδοχικά κομμάτια ήχου. Παίζει πολλαπλά ψηφιακά αρχεία μουσικής διαδοχικά χωρίς να εισάγει δικές του σιωπές.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν κενά μεταξύ των τραγουδιών στο άλμπουμ.

Ωστόσο, η αναπαραγωγή χωρίς κενά δεν ισχύει κάθε φορά. Λειτουργεί μόνο σε ζωντανά στούντιο άλμπουμ όπου κάθε τραγούδι προορίζεται να συνδυάζεται με το άλλο όταν παίζεται με τη σειρά.

Μερικά στούντιο άλμπουμ, όπως το The Wall των Pink Floyd και το The Trinity Session των Cowboy Junkies, ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο σύνολό τους έτσι ώστε να ακούγεται σαν μια συνεχής συνεδρία με το συγκρότημα.

Δημιουργήθηκαν στη μετάβαση όπου κάθε τραγούδι συνδυάζεται ομαλά στο επόμενο, επομένως, η σιωπή ανάμεσα στα κομμάτια θα κατέστρεφε τη συνολική εμπειρία ακρόασης.

Εδώ χρειάζεστε το Gapless Playback για να ακούσετε ολόκληρο το άλμπουμ χωρίς κενά μεταξύ κάθε τραγουδιού. Είναι το τέλειο χαρακτηριστικό για τους λάτρεις των ζωντανών ηχογραφήσεων και της κλασικής μουσικής.

Εάν ακούτε απλώς τυχαίες λίστες αναπαραγωγής ή τη δική σας ουρά στο Spotify, το Gapless Playback δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Για αυτό, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το Crossfade για απρόσκοπτη μετάβαση.

Spotify Gapless Playback εναντίον Crossfade

Όταν ενεργοποιείτε την αναπαραγωγή χωρίς κενά του Spotify, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ του τέλους ενός τραγουδιού και της έναρξης ενός άλλου τραγουδιού, αλλά δεν θα υπάρχει καμία ανάμειξη όπως το Crossfade.

See also  Γιατί το Spotify ξεθωριάζει μέσα και έξω; (Εξήγηση)

Από την άλλη πλευρά, το Crossfade ουσιαστικά συνδυάζει τα κομμάτια καθώς το ένα σταματά και το άλλο ξεκινά. Λειτουργεί επικαλύπτοντας 2 κομμάτια , ξεθωριάζοντας από το πρώτο ενώ ξεθωριάζει στο επόμενο.

Η αναπαραγωγή χωρίς κενά προορίζεται για άλμπουμ με διαδοχικά κομμάτια ήχου, ενώ το Crossfade θα ξεκινήσει την αναπαραγωγή του επόμενου κομματιού επικαλύπτοντας το τραγούδι για τη στιγμή που το ρυθμίσατε.

Η αναπαραγωγή χωρίς κενά του Spotify διαφέρει από το Crossfade επειδή είναι η αδιάλειπτη αναπαραγωγή διαδοχικών κομματιών ήχου, που θα ακουγόταν καλύτερα όταν ακούτε ένα ζωντανό άλμπουμ.

Για παράδειγμα, ας χρησιμοποιήσουμε το άλμπουμ των Pink Floyd για να δείξουμε την άποψή μου.

Αν ακούσετε το τραγούδι “The Thin Ice” στο Spotify και ενεργοποιήσετε την αναπαραγωγή χωρίς κενά, το επόμενο τραγούδι “Another Brick In The Wall, Pt. 1” θα είναι ραμμένο μαζί με το προηγούμενο τραγούδι τέλεια.

Ωστόσο, εάν απενεργοποιήσετε την αναπαραγωγή χωρίς κενά του Spotify και βασιστείτε μόνο στο Crossfade, ενδέχεται να μην έχετε την τέλεια μετάβαση όπως ήθελε ο καλλιτέχνης στο ζωντανό άλμπουμ.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Gapless Playback;

Κανονικά, θέλετε να έχετε ενεργοποιημένη την αναπαραγωγή χωρίς κενό εάν ακούτε ολόκληρο άλμπουμ, επειδή συχνά, τα τραγούδια προορίζονται να συνδυάζονται μεταξύ τους όταν παίζονται με τη σειρά.

Μερικά στούντιο άλμπουμ, όπως το The Wall των Pink Floyd και το The Trinity Session των Cowboy Junkies, ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο σύνολό τους έτσι ώστε να ακούγονται σαν μια συνεχής συνεδρία.

Δημιουργήθηκαν στη μετάβαση όπου κάθε τραγούδι συνδυάζεται ομαλά στο επόμενο, επομένως, η σιωπή ανάμεσα στα κομμάτια θα κατέστρεφε τη συνολική εμπειρία ακρόασης.

Εδώ χρειάζεστε την αναπαραγωγή χωρίς κενά. Χωρίς αυτό, ένα μικρό κενό σιωπής μεταξύ δύο κομματιών που προορίζονται να συνδέονται μεταξύ τους απρόσκοπτα θα ήταν άσχημο.

See also  Γιατί το Spotify Shuffle συνεχίζει να παίζει τα ίδια τραγούδια;

Εάν είστε κάποιος που παραλείπει τραγούδια και ακούει διαφορετικά κομμάτια με τυχαία σειρά, δεν θα παρατηρήσετε τη σιωπή μεταξύ των τραγουδιών και η αναπαραγωγή χωρίς κενό δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία για εσάς.

Ωστόσο, εάν είστε κάποιος που απαιτεί τη συνεχή αναπαραγωγή της μουσικής του με την τέλεια μετάβαση όπως σκόπευε ο καλλιτέχνης στο ζωντανό άλμπουμ, τότε θα χρειαστείτε το Gapless Playback.

Ας πούμε ότι ακούτε τους Black Eyed Peas.

Αν παίξετε το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ “ Monkey Business ” με ενεργοποιημένη την αναπαραγωγή χωρίς κενά, το επόμενο τραγούδι, “Don’t Phunk with My Heart” θα ραμμένο τέλεια μαζί με το πρώτο τραγούδι.

Ωστόσο, εάν απενεργοποιήσετε το Gapless Playback και βασίζεστε μόνο στο Crossfade, τότε ενδέχεται να μην έχετε την τέλεια μετάβαση όπως σκόπευε ο καλλιτέχνης, Black Eyed Peas.

Εν ολίγοις, αν παραλείπετε συχνά από τραγούδι σε τραγούδι, δεν χρειάζεστε την αναπαραγωγή χωρίς κενά.

Επίσης, αν είστε απλός ακροατής που ακούει τυχαίες λίστες αναπαραγωγής ή τη δική σας ουρά στο Spotify, δεν χρειάζεστε το Gapless Playback. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε το Crossfade για απρόσκοπτη μετάβαση.

Αλλά αν παίζετε άλμπουμ που βασίζονται σε μια συνεχή ροή μουσικής από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς άβολες σιωπές μεταξύ των τραγουδιών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την αναπαραγωγή χωρίς κενά.

Φυσικά, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Gapless Playback, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το υλικό ή/και το λογισμικό μπορούν να αναπαράγουν τα ψηφιακά αρχεία μουσικής διαδοχικά χωρίς να βάλουν σιωπές.

Ελπίζω η εξήγησή μου να ήταν σαφής μέχρι τώρα. Στην υγειά σας.

Scroll to Top